ICTUS, QUÈ ÉS?

Cada any es produeixen a Espanya uns 125.000 casos de ictus, un accident cerebrovascular, que apareix sobtadament, i que pot ser conseqüència de la interrupció del flux sanguini a una part del cervell (isquemia cerebral) o del trencament d'una artèria o vena cerebral (hemorràgia cerebral). Aproximadament el 75 % de tots els ictus són infartscerebrals, segons informa la Clínica Universitat de Navarra.

 

Encara que la majoria dels casos apareixen en persones majors de 65 anys, fins a un 15% es produeixen en gent amb menys de 45 anys. La causa principal de  l'infart cerebral és la arterioesclerosis, encara que també és freqüent que es degui a embòlies o coàguls procedents del cor. En l'hemorràgia cerebral, la responsable sol ser la hipertensió arterial i les malformacions arteriovenosas.

Portar una dieta equilibrada i evitar hàbits nocius per a la salut pot prevenir la seva aparició. La hipertensió arterial, el tabaquisme, les malalties cardíaques, la diabetis, l'augment del colesterol, el consum excessiu de begudes alcohòliques, el consum de drogues (anfetaminas, cocaïna, etc), el sedentarisme i l'obesitat són factors de risc que afavoreixen el seu desenvolupament.

L'abordatge precoç és vital ja que redueix la mortalitat i les seqüeles. Per això és molt important saber identificar els símptomes per acudir al més aviat possible a urgències. 

Els signes d'alarma són:

 

  • Pèrdua de força en la cara, braç i/o cama d'un costat del cos, d'inici brusc. 

  • Trastorns de la sensibilitat, sensació de formiguex de la cara, braç i/o cama d'un costat del cos, d'inici brusc. 

  • Pèrdua sobtada de visió, parcial o total, en un o tots dos ulls. 

  • Alteració sobtada del parla, dificultat per expressar-se, llenguatge que ens costa articular i ser entès per qui ens escolta. 

  • Mal de cap d'inici sobtat, d'intensitat inhabitual i sense causa aparent.

  • Sensació de vertigen intens, inestabilitat, desequilibri o caigudes brusques inexplicadas, si s'acompanyen de qualsevol dels símptomes descrits amb anterioritat.

RECORDAR QUE S'HA DE TRUCAR SEMPRE AL 112 

ASSOCIACIÓ DE MALALTS I FAMILIARS D'ICTUS DE LLEIDA

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon